4 Aralık 2005

Motivasyon Nedir?

Psikoloji motivasyonu, bir canlının yaptığı bir hareketin arkasında yatan temel arzu veya güç olarak tanımlar.

Konuyu farklı açılardan inceleyen kaynakların ortak belirttiği görüş, motivasyonun içsel bir hal veya durum olduğu yönündedir. Bu hal, canlıları bir hedefe yönelik harekete geçiren ve davranışlarına yön veren bir istektir; bir çeşit güçtür. Bu güç, canlıya belirli bir hedefe yönelik davranışlar sergileyebilmesi için enerji verir. Motivasyon, canlının hissettiği arzu ve ihtiyaçların yoğunluğunu ve davranışlarının doğrultusunu etkiler. Canlının hareket etmesi için öyle ya da böyle motivasyona ihtiyacı vardır. Bir canlının farklı zamanlarda yaptığı aynı haretketleri, farklı olgular da motive edebilir.Motivasyon anlık bir durumdur.

Motivasyonun duygular ile sıkı bir ilişkisi vardır. Canlılar özellikle pozitif duygusal deneyimlere motive olurken, negatif duygusal deneyimler konusunda demotive olurlar. Diğer bir değişle, pozitif deneyimlerine paralel davranış biçimi sergiler, negatif deneyimlerine paralel durum ve davranışlardan uzak durular. Buradaki pozitif ve negatif kavramları sosyal standartlardan bağımsız olarak, canlının kendi beynindeki algıların durumuna işaret etmektedir. Örneğin, şiddet sosyal olarak negatif bir olgu iken, canlının beyninde pozitif sonuçlar üreten bir deneyim olarak değerlendirilebilir. Davranış ve karakterin arkasındaki motivasyon kararlı, uzun dönemli ve şiddetli etkiye sahip deneyimlerin güdümünde olur; buna karşı canlının anlık davranışının arkasında yatan motivasyonda, yakın dönemdeki deneyimlerin etkisi daha fazladır.

Hiç yorum yok:

Nostalji

Sözde Şair'in Aşk Hakkındaki Yanılgısı

Ben lisedeyken bir şair: "Birini seviyorsan ve sevdiğin kişi bunu bilmiyorsa sevginin ne anlamı var?" demişti. Bu sözden çok etki...