6 Aralık 2005

Aklın Motivasyonu

Motivasyon deyince hep aklımıza bir "insanın" motivasyonu gelir. Bu kelimeyi genelde mevzumuz iş veya ders olduğunda kullanırız. Motivasyonumuzun arttığını veya azaldığını genellikle davranışlarımızdan veya ortaya çıkan sonuçlardan anlarız; gözle görünenden, kulakla duyulandan.

Ya aklın motivasyonu?

Oflamadan çalışmak için gerekenleri; iş hayatına dair motivatörlerimizi hiç düşünmeden sıralayabiliriz. Bunlar olduğunda hiç şüphesiz motivasyona sahip olacağımızı söyleyebiliriz. Peki, beynimizin kenarında ampüllerin daha sık yanması için ne yapmak gerekir? Ampülleri sık yanan beyinleri zeki diye nitelendiririz. İnsanın kimi zaman daha zeki olduğu anlar olur. Siz de hissetmişsinizdir? Olmadık bir zamanda müthiş bir fikir üretmişsinizdir veya kırk yıl düşünsen hayale gelmez bir çözüm yöntemi aklınıza vahiy gibi inmiştir. İşte o zaman akıl motive olmuştur; bizim kontrolümüz dışında ama yine bizim verdiklerimizile bir hedefe yönelmiş ve tüm hünerlerini göstermiştir. Bizim motivasyonumuzla aklın motivasyonu farklı şeylerdir, çünkü öylesi şaşkınlık yaratan fikirler kimi zaman en depresif anlarımızda, kimi zaman da en süzgün uykularımızda; yani en demotive anlarımızda aklımıza gelebilmektedir.

Benim için
"Zeki insan, aklını motive etmeyi bilen insandır, aklın motivatörlerini çözmüş insandır. Motive bir akıl ilhama daha açıktır."

Dinçer Özturan, 12.2005

Hiç yorum yok:

Nostalji

Sözde Şair'in Aşk Hakkındaki Yanılgısı

Ben lisedeyken bir şair: "Birini seviyorsan ve sevdiğin kişi bunu bilmiyorsa sevginin ne anlamı var?" demişti. Bu sözden çok etki...